Υπόσκαφα Κτίρια

Μια ανερχόμενη τάση στην κατασκευή κτιρίων στην Ελλάδα που ευνοείται από τη μορφολογία του εδάφους  (επικλινής) σε πολλές περιοχές, από τη σχετική νομοθεσία αλλά και από τις χαμηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια για την διαβίωση εντός των οικημάτων.

DECAArchitecture_Hourglass_©yerolymbos_cell01web-1920x1424

“Hourglass Corral” εξοχική κατοικία στη Μήλο, δημιουργία του ελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου DECA architecture. Αποτελεί το τελευταίο από τα πέντε τμήματα ενός ευρύτερου έργου, που υλοποιείται στη Μήλο τα τελευταία δέκα χρόνια σε μία έκταση 90 στρεμμάτων, το “Voronoi’s Corrals”. Φωτογραφίες: Yorgis Yerolymbos, DECA Architecture.

Υπόσκαφη Δόμηση

Ποιοι λόγοι συντρέχουν στη δημιουργία Υπόσκαφων Κτιρίων;

Υπόσκαφο είναι το κτίριο ή το τμήμα κτιρίου που κατασκευάζεται υπό τη στάθμη του φυσικού εδάφους και παρουσιάζει μόνο μια ορατή όψη. Η κατασκευή του γίνεται κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, με επέμβαση σε αυτό και πλήρη επαναφορά στην αρχική του μορφή. Τα υπόσκαφα κτίρια μπορούν να έχουν κύρια χρήση. (ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΚΑΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Νόμο 4067/2012 – ΦΕΚ Α-79/9-4-2012)

Η χρήση υπόσκαφων χώρων ως κατοικία είναι συνυφασμένη με την απαρχή του ανθρώπινου πολιτισμού καθώς προσέφεραν προστασία από τα φυσικά φαινόμενα και τους κινδύνους της άγριας φύσης.

Υπόσκαφοι οικισμοί απαντώνται σε διάφορα μέρη και έχουν δημιουργηθεί από διαφορετικούς πολιτισμούς και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αξιοπρόσεκτα δείγματα υπόσκαφων κατοικιών υπάρχουν στη Σαντορίνη, στα Μετέωρα, στη Γρανάδα της Ισπανίας, στην Καππαδοκία της Τουρκίας, στην Ματέρα της Ιταλίας, στην Τυνησία και σε άλλες περιοχές.

Esha - λυσεις

Κορυφαίες Λύσεις στη Στεγάνωση Υπόσκαφων Κτιρίων

Η Esha, η Ελληνική βιομηχανία που έχει ταυτίσει το όνομά της με την έννοια της ποιοτικής στεγάνωσης διαθέτει στην ελληνική αγορά κορυφαίες ποιοτικές και ασφαλείς λύσεις για τη στεγάνωση υπόσκαφων κατασκευών. Τα υλικά και οι τεχνικές λύσεις της Esha έχουν εφαρμοστεί στα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια.

FAQ

Συχνές Ερωτήσεις για τα Yπόσκαφα Kτίρια

Η στεγανοποίηση των υπογείων σε νέες κατασκευές είναι μια απολύτως απαραίτητη εργασία με διπλή στόχευση. Προστασία αφενός έναντι της εισροής υδάτων και απαίτηση προστασίας του φέροντος οργανισμού από διαβρώσεις που προκαλούν τα συστατικά του υπεδάφους στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Όπως έχει διαπιστωθεί πάνω από 50% του ετήσιου Ευρωπαϊκού κατασκευαστικού προϋπολογισμού δαπανάται στην επισκευή και την ανακαίνιση υπαρχόντων κατασκευών.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας στη μόνωση του έργου και την αποφυγή προμήθειας μη κατάλληλων υλικών ζητήστε τα παρακάτω:

  1. Κατάλογο έργων αναφοράς του προμηθευτή με εργασίες μόνωσης σε αντίστοιχες κατασκευές, όπου θα αναγράφεται ο τίτλος του έργου, ο φορέας του έργου, η χρονολογία κατασκευής και συνολική επιφάνεια στεγάνωσης.
  2. Πιστοποιητικά Δήλωσης Επίδοσης (DoP- Declaration of Performance), CE, ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 & βεβαίωση εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών της εταιρείας παραγωγής των στεγανωτικών υλικών από αναγνωρισμένους φορείς.
  3. Δείγματα των προς εφαρμογή υλικών με τα αντίστοιχα τεχνικά τους φυλλάδια.
  4. Πιστοποιητικά από εγκεκριμένα εργαστήρια των υλικών που να αποδεικνύουν ότι πληρούν τις αναφερόμενες στην τεχνική περιγραφή, προδιαγραφές.

Η Esha διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις υπόσκαφων κατασκευών, από τα θεμέλια έως την οροφή. Οι λύσεις που προτείνει αποτυπώνονται σε λεπτομερείς τεχνικές περιγραφές και σχέδια που αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τον μελετητή, τον κατασκευαστή και το συνεργείο εφαρμογής.

Τα προϊόντα της είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υψηλότερων προδιαγραφών.

Διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο στο οποίο ελέγχεται η ποιότητα και η αξιοπιστία των προϊόντων της.

Το τεχνικό τμήμα της Esha αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι είναι στη διάθεσή σας και μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε έργου ξεχωριστά.

Το 80% και πλέον των προϊόντων της παράγονται στην Ελλάδα (ιδιόκτητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο Αττικής).

Διαθέτει εμπειρία >60 χρόνων με πλήθος υλοποιημένων εφαρμογών σε δημόσια και ιδιωτικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

1. Συνδυαστικό σύστημα στεγανοποίησης στο οποίο να διασφαλίζεται η επιτυχής λειτουργία του ακόμη και σε περιπτώσεις ενδεχόμενης απρόβλεπτης βλάβης.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ορθή μελέτη και η κατασκευή του συστήματος στεγάνωσης είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε υπόσκαφες κατασκευές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η αντιμετώπιση αστοχιών είναι άκρως δαπανηρή και χρονοβόρα.

2.  Χρήση υλικών με αποδεδειγμένη αποστραγγιστική ικανότητα ανάλογα του επιφανειακού φορτίου ή του βάθους της κατασκευής.

Το σύστημα αποστράγγισης θεωρείται από τα καίρια σημεία του υπόσκαφου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ως αποστράγγιση η χρήση μιας κοινής αποστραγγιστικής μεμβράνης (κοινώς «αυγουλιέρα»).

3. Η ύπαρξη Ραδονίου

Το ραδόνιο είναι μία φυσική πηγή ακτινοβολίας η οποία προέρχεται από τη φυσική διάσπαση του ραδίου (ανήκει στην οικογένεια της ραδιενεργούς σειράς του Ουρανίου 238 /U-238/) που υπάρχει στο έδαφος και στα πετρώματα της γης. Είναι αέριο άχρωμο, άοσμο, άγευστο αέριο αλλά έχει την δυνατότητα να εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού και έχει συνδεθεί με παθήσεις των πνευμόνων.

Η Esha διαθέτει προϊόντα με λειτουργία φράγματος Ραδονίου και τα ενσωματώνει στις τεχνικές λύσεις των υπόσκαφων κατασκευών.

Η χρήση του πρόσμικτου στεγανοποίησης με την τεχνολογία κρυσταλλικής δράσης κατά την σκυροδέτηση (όπως το Vandex AM10 ή άλλων παρόμοιων υλικών της αγοράς) μπορούν να εξασφαλίσουν στεγανό σκυρόδεμα για εμφάνιση ρωγμών έως 0,3mm. Προφανώς τόσο κατά την ωρίμανση του σκυροδέματος όσο και από τις επικρατούσες συνθήκες της περιοχής η εμφάνιση ρωγμών πλάτους >0,3mm είναι συνήθης και τα πρόσμικτα αυτού του τύπου δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον στεγανότητα και η κατασκευή θα είναι εκτεθειμένη. Επομένως η χρήση επιπλέον στεγάνωσης όπως περιγράφεται στην Τεχνική Περιγραφή της Esha ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Η επιλογή της στεγανωτικής μεμβράνης αποτελεί σαφώς την βέλτιστη επιλογή έναντι επαλειπτικού υλικού. Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά των 2 επιλογών. Μελετήστε προσεκτικά τον πίνακα πριν την τελική επιλογή σας. 

ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

ΕΠΑΛΛΕΙΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Σταθερό πάχος στεγάνωσης (βιομηχανοποιημένο φύλλο)

Ανομοιόμορφο πάχος στεγάνωσης (εξαρτάται από τον εφαρμοστή)

Φέρουν οπλισμό που αυξάνει τις μηχανικές αντοχές.

Χρήση οπλισμού ξεχωριστά από υλικό (προβλήματα εμποτισμού και εφαρμογής)

Φέρουν επικαλύψεις έναντι της UV ακτινοβολίας

Απαιτείται επιπλέον στρώση προστασίας

Μακροχρόνια στεγάνωση (επένδυση προστασίας κατασκευών)

Βραχυπρόθεσμη στεγάνωση (απαιτείται συχνή εφαρμογή)

Εφαρμογή χωρίς ιδιαίτερους καιρικούς περιορισμούς (θερμοκρασία, υγρασία, κλπ.)

Εφαρμογή με ιδιαίτερους καιρικούς περιορισμούς (μηδενική υγρασία υποστρώματος, χαμηλή υγρασία περιβάλλοντος, άπνοια, θερμοκρασίες 25-300C

Ταχύτητα εφαρμογής (συνήθως δεν απαιτείται πολυμερισμός υλικού)

Αργή περαίωση εργασιών (απαιτούνται συγκεκριμένοι χρόνοι ωρίμανσης του υλικού)

Εφαρμογή από εξιδεικευμένα συνεργεία

Εφαρμογή και από μη εξιδεικευμένα συνεργεία (D.I.Y.)

 

Για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να εστιάσουμε σε 3 σημεία:

α) Πάχος (μάζα) στεγάνωσης

β) Πρόβλεψη περιορισμού αστοχιών

γ) Καταρτισμένα συνεργεία εφαρμογής

Μελετήστε τον προσεκτικά τον παρακάτω πίνακα πριν την τελική επιλογή σας.

ΑΣΦΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

Στεγανωτικό πάχος >3,0mm(1)

Στεγανωτικό πάχος συνήθως έως 1,5mm

Περιορισμός αστοχιών λόγω ολικής επικόλλησης με υπόστρωμα(2)

Κύρια εφαρμογή με επικόλληση μόνο των ραφών (Αυξημένος κίνδυνος αστοχίας)

Πλήθος καταρτισμένων συνεργείων εφαρμογής

Μικρός αριθμός καταρτισμένων συνεργείων εφαρμογής

Οικολογικό / Ανακυκλώσιμο υλικό

Πλαστικό = Μη οικολογικό

Συνεχής εξέλιξη τεχνολογίας τροποποιημένων ασφαλτικών μιγμάτων (SBS, APP)

 

Εφαρμογή με ποικιλία μεθόδων («Εν ψυχρώ» / Αυτοκόλλητες ή μηχανική στήριξη / «Εν θερμώ» / Με φλόγιστρο προπανίου ή θερμό αέρα

Εφαρμογή με περιορισμένες μεθόδους και ειδικό εξοπλισμό

Παραγωγή από Ελληνικές βιομηχανίες και πληθώρα Ευρωπαϊκών βιομηχανιών

Παραγωγή μόνο από συγκεκριμένους οίκους του εξωτερικού

(1) Επαρκές στεγανωτικό πάχος το οποίο αποτελεί καίριας σημασίας για ένα αξιόπιστο σύστημα στεγάνωσης.

(2) Η δυνατότητα εφαρμογής πλήρους επικόλλησης στο υπόστρωμα που έχουν οι ασφαλτικές μεμβράνες τους δίνει το μοναδικό πλεονέκτημα ότι και σε περίπτωση αστοχίας ή βλάβης της στεγάνωσης, οποιαδήποτε διαρροή παραμένει περιορισμένη και δεν εξαπλώνεται σε όλη την έκταση της επιφάνειας (με τις ανάλογες δυσάρεστες συνέπειες).

Μελετήστε προσεκτικά τον παρακάτω πίνακα πριν την τελική επιλογή σας

 

Αδρανή (Χαλίκι)

Σύνθετα αποστραγγιστικά φύλλα

Μη σταθερή αποστραγγιστική ικανότητα – Μη σταθερή κοκκομετρία (φυσικό προϊόν)

Σταθερή και προβλέψιμη αποστραγγιστική ικανότητα σε βάθος χρόνου (βιομηχανοποιημένο προϊόν)

Βαρύς εξοπλισμός για τοποθέτηση-Επιπλέον απαιτεί αρκετό χώρο

Εύκολη τοποθέτηση. -Το υλικό σε ελαφριά ρολά (~1,0 kg/m2)

Βαρύ υλικό και απαιτεί μεγάλο βάθος για το ίδιο αποτέλεσμα – ελάχιστο 100mm

Ελαφρύ υλικό και μικρό πάχος (6 – 25 mm). Ελάχιστη στατική επιβάρυνση στην κατασκευή

Επιπλέον απαιτούμενα υλικά κατά την εφαρμογή (γεωϋφάσματα άνω και κάτω)

Σύνθετο προϊόν. Τα φίλτρα είναι επικολλημένα στον αποστραγγιστικό πυρήνα

Φθηνό υλικό, αλλά ακριβό στη μεταφορά και τη διαχείριση

Εύκολη, οικονομική διαχείριση

Επικίνδυνο για τραυματισμό της στεγανωτικής στρώσης

Προστασία της στεγανωτικής στρώσης

Η Nophadrain χρησιμοποιεί Υψηλής Αντοχής Πολυστυρένιο (High Impact PolyStyrene-HIPS) ως πυρήνα των αποστραγγιστικών της φύλλων, γιατί το συγκεκριμένο υλικό έχει εξαιρετική αντοχή σε συνθήκες πίεσης για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συγκριτικών δοκιμών σε αποστραγγιστικά φύλλα κατασκευασμένα από Υψηλής Αντοχής Πολυστυρένιο και αποστραγγιστικά φύλλα κατασκευασμένα από Υψηλής Πυκνότητας Πολυαιθυλένιο (High Density PolyEthylane-HDPE). Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα αποστραγγιστικά υλικά από πολυαιθυλένιο (HDPE) έχουν μικρή αντοχή σε συμπίεση, και επιπλέον η αντοχή τους σε συνεχή παρουσία στατικών και δυναμικών φορτίων μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι αποστραγγιστικά συστήματα με βάση το HDPE δεν μπορούν να διατηρήσουν σταθερή την αποστραγγιστική τους ικανότητα με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, τα αποστραγγιστικά συστήματα που χρησιμοποιούν ως βάση τους το πολυστιρένιο (HIPS), όπως αυτά της Nophadrain, διατηρούν το σχήμα τους και την αποστραγγιστική τους ικανότητα και εγγυώνται σταθερές ιδιότητες, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Esha - ΛΥΣΕΙΣ

Είστε Αρχιτέκτονας, Μελετητής, Κατασκευαστής;

Ελάτε σε επαφή με το τμήμα Πωλήσεων της Esha και ένας Μηχανικός Πωλήσεων θα είναι στην αποκλειστική σας διάθεση για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά και τον ορθό τρόπο εφαρμογής για τη στεγάνωση υπόγειων κατασκευών. Η κορυφαία ποιότητα των υλικών και η μακρόχρονη εμπειρία μας σε έργα στεγάνωσης υπόγειων κτιρίων αποτελούν εγγύηση για ένα άριστο αποτέλεσμα.

logo-small

Τεχνική Περιγραφή 1. Δημιουργία ρύσεων κατά την κατασκευή της πλάκας

Τεχνική Περιγραφή 2. Δημιουργία ρύσεων με ελαφροσκυρόδεμα

Δείτε εδώ τις Τεχνικές Περιγραφές

Περισσότερα
logo-small

Τεχνικά Σχέδια Στεγάνωσης

Υπόσκαφου Κτιρίου

Δείτε εδώ τα Τεχνικά Σχέδια

Περισσότερα
logo-small

Προϊόντα Στεγάνωσης

Υπόσκαφου Κτιρίου

Δείτε εδώ τα Προϊόντα

Περισσότερα

ΝΑΙ, ενδιαφέρομαι για μια παρουσίαση των λύσεων της Esha

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Κατεβάστε το αρχείο κάνοντας εγγραφή στο ακόλουθο κουμπί:

    εργα

    Υπόσκαφα Κτίρια στον Ελλάδα

    Τα τελευταία  χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό κατασκευάζονται υπόσκαφα κτίρια τόσο για ιδιωτική αλλά και για Δημόσια χρήση. Τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από εμπνευσμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος ακολουθεί την τοπιογραφία του εδάφους, ενσωματώνει το φυσικό φως και εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα φυσικό χώρο με όρους υψηλής αισθητικής και χρηστικής λειτουργικότητας.

    Κορυφαίες Λύσεις & στα Φυτεμένα Δώματα

    Γνωρίστε την κορυφαία τεχνολογία EshaOxygen στην πράσινη στέγη

    Πλεονεκτήματα με τη χρήση υλικών της Esha

    Στεγάνωση

    Απόλυτη στεγάνωση με παράλληλη αντιριζική προστασία καθώς και λειτουργία ως Φράγμα Ραδονίου και Μεθανίου.

    Τεχνική Βοήθεια

    Σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του έργου ένας Τεχνικός Σύμβουλος της Esha θα είναι στη διάθεσή σας.

    Αντοχή

    Εξαιρετικά μεγάλη αντοχή έως αρνητική πίεση (14 bar) με τη χρήση των κατάλληλων υλικών και της ορθής εφαρμογής τους.

    Πιστοποιήσεις

    Όλα τα υλικά της Esha διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις από ανεξάρτητα εργαστήρια.

    Αξιοπιστία

    Όλα τα υλικά φέρουν πιστοποιήσεις από ανεξάρτητα εργαστήρια σύμφωνες με την ελληνική & ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    62 Έτη εμπειρίας στον χώρο της στεγανοποίησης